Gorrica,
paraardhëse e dardhëve
Gorrica bën pjesë në gjinininë Pyrus L. e cila përmbledh më se 45
specje: të kultivura, bimë spontane në forme shkuresh ose pemë të larta dhe
bimë zbukuruese. Në Shqiperi sipas M. Demirit(1981) gjënden 3 specie gorricash:
dardhulka P. pyreaster Burgst.,
gorica P. amigdalioformis Will.,
dardha gjethehunap P. elaeagrifolia
Pallas. Të tria këto
populli i përmbledh në emërtimin “gorricë”
ose “dardhukël”
Shpërndarja
e dy llojeve të gorricës në Evropë
Ndërsa lloi goricës P. eleoagrofolia Pall. sipas G. J. Silva, etj.(2014) gjëndet në: Turqi, Ukrainë, Shqipëri, Greqi, Bullgari dhe Rumani[1].
Gorica P. eleoagrofolia Pall. |
Dëshmitë
arkeologjike tregojnë se gorricat janë çfrytëzuar nga njerëzit që në periudhën
Neolitike e në vazhdim, gjatë dhe para se të kultivoheshin dardhët (Zohary,
Hopf.). Studjuesat janë të mendimit
se këto janë paraardhese të dardhës, si rjedhoje e hibridizimit midis gorricës
evropiane P. pyreastër Burgast. dhe gorricës kaukazit, P. communis var. caucasica (Westwood 2002).
Gorricat si frut në gjuhën e
përditëshme të popullit janë nënçmuar, përshkruhen si fruta pa vlerë ose me vlera
mininimale. Thuhet shpesh gjat bisedave për një njeri që nuk sjell gjë ose kur nuk
merr diçka nga bimët e mbjella, “Morri
gorrica” ose “solli gorrica”, që do të
thotë asgjë. Megjithatë ato nga shqiptarët janë çfrytëzuar për një kohë të
gjatë si ushqim për njerëzit, kur piqen, në ngrënie kanë një shije të veçatë
shpesh aromatike madje, ndonje genotip shijohet edhe më mirë se dardhët. Në kohëra luftrash dhe të vështira gorricat ishin një ushqim që i mbanin frymën gjallë njeriut. Mblidheshin dhe piqeshin gjat ruajtjes ose i vendosnin dhe në shtresa kashte për t'i ruajtur më gjatë. Më
kujtohet nga fëmijëria se i kishim zgjadhur gorricat nga të cilat hanim frutat
ose i mblidhnim për t’i çuar në shtëpi. Me to bëheshin pekmez ose pije e lëgje
të ndryshme si dhe raki e uthull. Jo të gjitha gorricat bënin fruta që i
pëlqenim. Frutat e gorricave që nuk i pëlqenim për t’i ngrënë i mblidhnim për
bagëtinë Tradicjonalisht janë përdorur si ushqim për bagëtinë, veçanërisht për
derrat. Frutat e gorricës futen në kategorinë e ushqimeve bio.
Druri
goricës është një dru relativisht i fortë dhe përdoret për të bërë vegla që
kërkojnë një fortësi si instrumentat muzikorë. Punohet lehtë dhe merr shkëlqim
të mirë. Gorica prodhon qymyr druri cilësor si dhe digjet mirë në zjarr. Gorrica
ka gjëmba në degët e saj dhe është përdorur edhe për rrethimin e kopshteve apo
arave për ti mbrojtur nga dëmtimet e kafshëve.
Bima e
goricës është përcaktuar si “bimë e të
arthmes”. Në mjekësinë popullore është përdorur për të trajtuar ulçerat,
problemet në zorrët, për të provokuar vjellje. Nga rrënjët përgatitet një ilaç
për dhimbjet e barkut. Një lëng që pergatitet nga goricat e ziera ndihmon për
uljen e diabetit.
Gorica sot
përdoret gjërësisht si nënshartesa për fidanat e dardhës pasi bimët e dardhës me
këtë nënshartesë rezultojnë të kenë qëndrushmëri e përshtataten mirë në tokat e
varfëra e të thata si dhe kanë një jetë më të gjatë. Në Shqipëri kjo është
çfrytëzuar që nga vitet 1930 kur edhe filloi organizimi fidanishteve. Ndërsa
shartimi në goricat spontane(in situ)
është një praktikë shumë e lashtë e shqiptarëve e cila po kryhet edhe sot.
Gorricat
janë bimë me kërkesa të moderuara ndaj kushteve tokësore, klimës, lëndëve
ushqimore dhe kërkesave për lagështi. Në Shqipëri dhe më gjerë në Evropë, është
(native) vendase, pjesë e florës spontane e cila ka treguar se i mbijeton
kushteve të ndryshme e të vështira mjedisore. Mbjellja e llojeve të zgjedhura e
të përshtatëshme në parqet, rrugët, rreth shtëpive, gjelbërimin e vendeve të
thyera e të thata, kurorave rreth qendrave të banuara me këtë bimë, është objekt
studimi dhe në vëmendjen e organizmave
zhvillimore të kohës në këto drejtime.
Etimologji,
onomastikë
Fjala
“gorricë” sipas gjuhëtarëve rrjedh nga gjuha bullgare “gor’nica” por, nuk e gjejmë të përdoret sot në këtë gjuhë. Gjëndet
me emërin diva krusha(дива круша). Duhet
thënë se gorrica në Shqipëri ështe e njohur dhe kultivuar të paktën 4000-7000
vjet më parë, madje thuhet se paraardhësit e shqiptarëve mund të kenë
kontributin e tyre në selektimin ose krijimin e dardhëve nga gorrica. Dydjet
sllave në tokat Illire janë pas shekullit të V-të. Kjo bimë për mijëra vjet
duhesh që t’a kishte një emër në gjuhën shqipe.
Në Shqipëri
fjala “Gorrica” gjëndet dhe si patronim, mbiemër për shumë familje. Toponimet “Gorrica”
janë gjithashtu të shumta në Trojet Shqiptare. Kodrat gëlqerore në këmbe të malit të Tmorit në luginën e lumit Devoll, banorët historikisht i kanë quajtur "Gorricat", emërtime të veçanta janë "Gorricat e Çalës", "Gorricat e Çobanit", etj.(2) Kjo vërteton më së miri atë që thuhet nga seudjuesit dhe historianët se kodra të tëra në lashtësi në këto teritore kanë qenë të veshura me gorrica. Janë edhe 4 fshatra që mbajnë
emërin ose rrjedhin nga emëri “gorricë”; në Gjirokastër, Korçë dhe Përmet. Gjithashtu
toponimi “Gorricë” gjëndet në shumë vende të tjera të Evropës Qëndrore e Jugore, tek arvanitasit dhe arbëreshet. Nga disa gjuhetarë mendohet se fjala "Gorricë' rrjedh nga gjuha shqipe nga fjala "aguridh", "gur", "guriçkë", gurçkë=goricë. M. Butka(1918)
Kodra Gorrica e Çalës |
Këngë - Gorrica me gjëmba
Veçoritë
Botanike dhe Biologjike
Të tria
llojet e goricave që gjënden në Shqipëri zakonisht janë në formë shkureje ose
pemë me një kurorë 8-20 m e lartë. Ka të dhëna se jeton deri në 300 vjet ose
dhe më shumë. Gjëndet në lartësitë deri në 1300 m nga niveli detit. Duron
tempertaturat e ftohta deri në – 30o C. Zakonisht ka nje trung të drejtë. Kur shkon
drejt fundit të jetës zgavërohet ose bëhet “kufall” thuhet nga populli. Gjethet
janë jo më shumë se 1,5 herë të gjata se gjërësia e tyre, të rrumbullakëta në
bazë dhe eliptike tek maja. Gorica gjethehunap gjethet nga poshtë i ka me qime
të përhimta.
Lulet i ka
hermafrodite por pllenimi bëhet i kryqëzuar nga bletët dhe insektet e tjera
pllenuese. Përbëhet zakonisht nga 5 petla të bardha. Lulëzon gjat muajve prill-
maj. Fruti i rrumbullakët me diametër 2-3 cm. Pjekja e frutave fillon nga fundi
i muait qershor ose në fillim korrikut deri në vjeshtë.
Veçoritë
Agroteknike
Gorica eshtë nje bimë dielldashëse por toleron dhe hije të lehta. Rritet në çfardo tokash deri të rënda argjilore por proferon toka të lehta, të lagëta e pjellore. Parapëlqen toka me PH neutral e pak bazike.
Gorica eshtë nje bimë dielldashëse por toleron dhe hije të lehta. Rritet në çfardo tokash deri të rënda argjilore por proferon toka të lehta, të lagëta e pjellore. Parapëlqen toka me PH neutral e pak bazike.
Tradicjonalisht
nga bujqit në Shqipëri gorrica nëpër ledhet e arave është shtuar nga mbirjet
spontane duke u kujdesur për to ose, duke i trapiantuar në vendet e dëshiruara.
Shtohet me farë e cila kërkon 8-10 javë shtresim ne temp 1oC. pastaj
ne temp. 15-20oC. Zakonisht mbjellja në farishte bëhet ne vjeshtë
dhe në vijë të fidanishtes në fillim të pranverës. Fidani i gatshëm për
mbjellje për 2-3 vjet dhe frutifikon pas 4-5 vjete të mbjelljes në vendin e përhershëm.
Gjat rritjes mirren masa për ta ruajtur nga dëmtimet nga kafshët si dhe bëhen
krasirje formuese dhe per ajrosje të kurorës.
K. Mosko
[1] “Advances in Agriculture”- Volume 2014 (2014), Article ID 541097, NY
(2)P. Gorica - "Peisazhe të gdhendura në shkëmbinj lashtësie", Zemra Shqiptare - Janar 2015.
(2)P. Gorica - "Peisazhe të gdhendura në shkëmbinj lashtësie", Zemra Shqiptare - Janar 2015.
Lexova kete material dhe habitem me ndryshimin qe u ben autori te dhenave. Kodrat shkembore ne Sulove prane malit Tomorr quhen GORICA e jo gorrica, ndaj mos i deformo. Sepse edhe ku i ke marre permbahu origjinalit te thene.
ReplyDelete