1. Tё dhёnat e bujqёsisё bio nё botё. Shkurt, 2021
2. Bujqёsia Bio nё inisiativёn e Europёs pёr «Green Europё» 2021-2030
3. Vendim i madh Kroacisё pёr bujqёsinё biologjike, Shkurt, 2021
4. Bujqёsia Bio nё Shqipёri: Nё vitin 2020, fermerёt bio pёr herё tё parё morёn tё gjitha subvencionet e premtuara.
Përgatiti: Prof. Ass. Enver ISUFI
ibb, DURRËS
2. NJE LAJM I MADH NGA ZAGREBI, KROACI, PЁR BUJQЁSINЁ BIOLOGJIKE. (22.02.2021)
****
…Kete lajme me poshte e dha Prof.Kroat, prof.DARKO ZNAOR. Eshte nder ekspertet me te medhej ne te bujqesise biologjike ne Europe. Ne vitet 2003-2004 ka ardhur disa here ne Shoqaten tone te Bujqesise Organike (SHBO), per trajnimin e stafit tone, agronomeve te tjere dhe fermeret qe filluan zbatimin e standardit Bio.
.....Ai dhe stafi stafi i tij mori pjese ne hartimin e Planit te Veprimi per bujqesine bio te rajonit te Zagrebit per te filluar zbatimin e nje projekti madhor:"BUJQESIA ZAGREBIT,KROACI, TE FILLOI PUNЁN PЁR TA MENAXHUAR BUJQЁSINЁ 100 % ME STANDARDIN E BUJQЁSISЁ BIOLOGJIKE". Ky plan veprimi u miratua. Lexoni tekstin ne Anglisht dhe ne Shqip.
*****
ANGLISHT
...We’ve just made history! The Zagreb County’s General Assembly just adopted our programme and an action plan for going 100% organic! With 33 votes for and 8 abstentions! As far as I know, no other region/country officially adopted such a programme.
*******************
PËRKTHIMI NË SHQIP
Sapo kemi bërë histori! Asambleja e Përgjithshme e Qarkut Zagreb sapo miratoi programin tonë dhe një plan veprimi për të shkuar 100 % organik! Me 33 vota për dhe 8 abstenime! Me sa di unë, asnjë rajon / vend tjetër nuk e miratoi zyrtarisht një program të tillë.
*****
3. EUROPA, NGA NË VITIT 2020 MIRATOI PLANIN:DERI NË VITIN 2030 BUJQËSIA DUHET TË JETË 25% E SIPËRFAQES SË PËRGJITHËSHME BUJQËSORE,KUR SOT ËSHTË 8.5%
4. NЁ SHQIPЁRI, NЁ VITIN, 2020, FERMERЁT BIOLOGJIK I MORЁN PLOTЁSISHT SUBVENCIONET E PREMTURA. SHPRESOJME, TЁ RRITET NUMRI I FERMAVE TЁ MBЁSHTETURA; DHE KORREKTESA E DHЁNIES SЁ SUBVENCIONEVE PЁR FERMAT E ÇERTIFIKUARA SE FREMA “BIO”
*****
No comments:
Post a Comment